Top 10 Voeding
De eerste lijst
bestaat uit de levensmiddelen, die erg gezond zijn en waarom deze zo gezond
zijn. Eigenlijk zou u elke dag alle 10 deze voedingsmiddelen moeten nuttigen
(of de vervangers ervan). De tweede lijst verhaald over ongezonde voedingsmiddelen
en waarom deze middelen zo ongezond zijn. Deze voedingsmiddelen moet u
zoveel mogelijk proberen te mijden, maar dat is niet altijd mogelijk (wat
ook niet erg is).
Top
10 gezonde levensmiddelen
Aardappelen : complexe
koolhydraten ;
Broccoli : vitamine A en weinig calorieën (vervanging : boerenkool,
spinazie, wortelen) ;
Kalkoen : vetarm en eiwitrijk (vervanging : kip) ;
Macaroni : complexe koolhydraten ;
Mueslibollen met Zemelen : vezels en energie (vervanging : krentebollen)
;
Oesters : eiwitrijk en kalium (vervaning : andere schelpdieren) ;
Paddestoelen : energie-arm voedsel en kalium.
Sinaasappelen : Vitamine C en Vruchtvezels (vervanging : aardbeien, citrusvruchten,
kiwi's, zwarte bessen) ;
Tong : eiwitrijk, onverzadigde vetzuren ;
Volkorenbrood : koolhydraten en vezels (vervanging : volkorenpasta) ;
De gezonde levensmiddelenlijst
bestaat uit redelijk normale voedingsmiddelen. Een paar aanpassingen in
de voedingsgewoonte kan al heel veel doen voor een optimalere gezondheid.
Top
10 ongezonde levensmiddelen
Chips : natrium,
vetten ;
Corned Beef : natrium, nitriet, suiker en andere chemische toevoegingen
;
Donuts : chemicaliën zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen
(gelijksoortig : verschillende soorten vette koeken) ;
Frisdranken : zoetstof en andere chemicaliën, suikers
Graanprodukten voor het ontbijt : toegevoegde suiker, chemische conserveringsmiddelen
;
Knakworstjes : natrium, nitriet, suiker en andere chemische toevoegingen
;
Kunstmatig bereide vruchtesappen : suikers, kunstmatige kleur- en smaakstoffen
;
Mueslirepen : conserveringsmiddelen en suikers (gelijksoortig : zelfde
soort repen) ;
Spek : nitriet (giftige salpeterzuurverbinding), suiker en vet ;
Suikerspinnen : kleurstoffen, suiker en andere chemische toevoegingen.
Ook hier is eigenlijk
niets nieuws verteld. Een paar aanpassingen in de eetgewoonte (wat meer
gezonde voedingsmiddelen in plaats van wat ongezonde levensmiddelen) kan
al erg veel doen voor een verbeterde gezondheid en verbeterde prestaties.
|