Voedingsvezels
Gezonder
met voedingsvezels
We zouden gezonder en langer leven als we meer voedingsvezels zouden eten.
Dit stelt een aantal vooraanstaande artsen in een recente uitgave van
The Journal of the American Medical Association. Zij adviseren een consumptie
van minimaal 25 gram voedingsvezels per dag om o.a. verstopping, moeilijke
stoelgang, prikkelbare darm, verminderde weerstand, aambeien, darmkanker
en een hoog cholesterolgehalte te voorkomen. Bovendien zouden deze ruwe,
onverteerbare bestanddelen in onze voeding een goede ondersteuning bieden
bij het afslanken.
De
functie van voedingsvezels
Voedingsvezels hebben een veelzijdige werking in het spijsverteringskanaal.
Ze zijn in staat vocht te absorberen, waardoor de ontlasting zacht en
soepel wordt en gemakkelijker het darmkanaal kan passeren. Tevens zorgt
dit voor een toename van het volume in de darmen. Dit stimuleert niet
alleen de werking van de ingewanden, maar zorgt ook voor een grondige
reiniging van afvalstoffen. Deze hopen zich op tegen de darmwanden en
in de darmplooien. Als de ingewanden goed gevuld zijn, worden deze als
het ware door de spijsverteringsresten uit het darmkanaal 'geduwd'. Afvalstoffen
die in de darmen achterblijven gaan op den duur rotten en gisten. Dit
kan o.a. leiden tot een verminderde weerstand, winderigheid en een slechte
adem.
Cholesterol
en afslanken
Sommige voedingsvezels - zoals havervezels, tarwevezels en appelvezels
- gaan ook een verbinding met het galsap aan. Een verminderde opname van
vetten en cholesterol uit de voeding is daarvan het resultaat. Dit biedt
een goede ondersteuning tijdens het afslanken en het verlagen of voorkomen
van een hoge cholesterolspiegel in het bloed. Ten slotte zijn voedingsvezels
ook prima hongerremmers. Wie een half uur voor de maaltijd een vezelrijk
product - bijvoorbeeld een appel of een vezeltablet - inneemt, zal minder
trek hebben. Door het opzwellen van de vezels in de maag zal immers eerder
een gevoel van verzadiging bereikt worden. Daarvoor is echter wel veel
vocht nodig. Vezelrijke voeding vraagt dan ook om minimaal twee liter
vocht per dag.
Waar
zitten ze in?
Aardappelen, groente, fruit, graanproducten en peulvruchten zijn vezelrijke
voedingsproducten. In supplementen wordt o.a. appelvezels, bietenvezels,
erwtenvezels, graanvezels, havervezels en tarwevezels gebruikt.
|