Vitamines Vitamines zijn organische
substanties uit plantaardige en dierlijke voedselbronnen die zeer belangrijk
zijn voor het behoud van de gezondheid. Deze groep van essentiële
voedingsstoffen werd pas aan het begin van de vorige eeuw ontdekt door
de Poolse wetenschapper Casimir Funk. Hij merkte op dat er in voedingsmiddelen
bepaalde substanties voorkwamen die belangrijk voor de gezondheid waren.
Funk gaf ze de naam vitamines. Een combinatie van het Latijnse
woord vita (leven) en de biochemische term amine
(stikstofbevattende verbinding). Later kwam men er achter, dat niet alle
vitamines stikstof bevatten. Het woord vitamines was toen
echter al zo ingeburgerd, dat men besloot deze benaming te handhaven.
Er zijn in totaal 14 échte vitamines bekend. Deze voedingsstoffen
zijn onontbeerlijk voor het goede verloop van alle biochemische processen
die zich in het lichaam afspelen. Ze kunnen op een enkele uitzondering
na bijvoorbeeld vitamine B4 niet door het lichaam worden aangemaakt.
Onze dagelijkse voeding is dan ook de belangrijkste bron van vitamines.
Het is een misverstand, dat vitamines als soort van pepmiddelen
in het lichaam fungeren. Deze voedingsstoffen hebben geen calorische
waarde en kunnen dus niet door het lichaam worden aangewend als energiebron.
Wel spelen vitamines een essentiële rol bij de omzetting van vetten
en koolhydraten in lichaamsenergie. Een chronisch tekort aan één
of meer vitamines kan dan ook leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid.
Het gebruik van een goed multivitamine preparaat kan dan bijdragen aan
het verkrijgen van een fitter gevoel. Oplosbaar
in vet of water
Vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K behoren tot de in vet
oplosbare vitamines. Deze voedingsstoffen hebben vet nodig om correct
door het lichaam opgenomen te kunnen worden. Bovendien is het lichaam
in staat deze vitamines op te slaan in vetweefsel. Overdoseringen kunnen
op den duur dan ook schadelijk voor de gezondheid zijn. Zo kan een teveel
aan vitamine A leiden tot oog- en leverbeschadigingen. Het overmatig gebruik
van vitamine D kan de nieren aantasten. Overigens komt het pas zover,
indien langdurig vele malen de Aanbevolen Dagelijkse Dosering wordt ingenomen.
Vitamine C en vitamine B-complex worden tot de in water oplosbare vitamines
gerekend. Ze zijn ook in hoge doseringen volkomen veilig voor uw gezondheid.
Wat het lichaam niet direct kan gebruiken, wordt met de urine weer afgevoerd. Aanbevolen
Dagelijkse Hoeveelheid
Een lijst met Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden van vitamines werd samengesteld.
Dit wordt kortweg ADH genoemd. Als iedereen zich aan deze ADHs
houdt, krijgt de overgrote meerderheid (97,5%) voldoende vitamines binnen
om
gebreksziekten zoals beriberi en scheurbuik te voorkomen.
Deze richtlijnen staan momenteel ter discussie. Wetenschappers praten
liever over Optimale Aanbevolen Hoeveelheden. En die zouden wel eens
aanmerkelijk
hoger kunnen liggen dan de ADHs die op het huidige lijstje staan
vermeld. Die zijn er immers alleen op gericht om vitaminegebreken te
voorkomen.
Bij een optimale inname zou ook het risico van welvaartsziekten bijvoorbeeld
kanker, hart- en vaatziekten en dementie tot een
minimum beperkt kunnen worden. In Amerika wordt momenteel op basis van
honderden
studies een nieuwe Recommended Dietary Allowance voor elke
vitamine vastgesteld. Inmiddels zijn de RDAs voor vitamine D,
foliumzuur en vitamine B12 drastisch verhoogd. In navolging van deze
ontwikkeling
is men ook hier bezig met het opnieuw vaststellen van de Aanbevolen Dagelijkse
Hoeveelheden. Komen
we te kort?
Tegenwoordig bevat onze voeding steeds minder vitamines. De verarming
van de landbouwgrond, de industriële voorbewerking van voedingsmiddelen
en de onnatuurlijke bereidingswijze zijn daar o.a. de oorzaak van. Tijdens
frituren, bakken, koken en braden gaan er immers veel vitamines en andere
belangrijke voedingsstoffen verloren. Uit een recent onderzoek blijkt,
dat iedereen wel een tekort aan één of meerdere vitamines
in het lichaam heeft. Dus ook personen die elke dag goed uitgebalanceerde
maaltijden nuttigen. De belangrijkste feiten op een rijtje:
In alle leeftijdsklassen is de inname van de vitamine A, vitamine B1 en
vitamine B2 zeer gebrekkig.
Veel mannen en vrouwen van 22 tot 50 jaar hebben een chronisch tekort
aan vitamine D.
Het dagelijks gebruik van een uitgebalanceerd multivitamines complex is
een goede methode om eventuele tekorten in het lichaam aan te zuiveren
of te voorkomen. Alle vitamines op een rijtje: Vitamine
A (Retinol) Vitamine A is de
eerste vitamine die aan het begin van deze eeuw werd ontdekt. Daarom is
deze voedingsstof vernoemd naar de eerste letter van het alfabet. Het
gaat hier om een vetoplosbare vitamine. Vitamine A samen met vitamine
D wordt standaard aan margarine en halvarine toegevoegd. Groei
Vitamine A wordt ook wel de 'Groeivitamine' genoemd. Hij speelt een belangrijke
rol in het celvernieuwingsproces van het lichaam. Deze voedingsstof is
verantwoordelijk voor de opbouw en instandhouding van gezonde huid, tanden,
tandvlees, botten, bloedvaten, slijmvliezen en haar. Weerstand
Een andere benaming voor vitamine A is 'Anti-infectievitamine'. Hij versterkt
de weerstand van het lichaam. Hij verhoogt de afweer tegen schadelijke
organisme en de activiteit van de witte bloedcellen. Al 25 jaar wordt
in ontwikkelingslanden aan kinderen voedingssupplementen met vitamine
A verstrekt. De kindersterfte door infectieziekten - zoals de mazelen
- is daar gemiddeld met 30% afgenomen. Gezichtsvermogen
Vitamine A is noodzakelijk voor het onderhoudt van het gezichtsvermogen.
Het eerste symptoom van een chronisch gebrek aan vitamine A is nachtblindheid.
Dit kan uiteindelijk overgaan in totale blindheid. In ontwikkelingslanden
lijden 10 miljoen kinderen aan nachtblindheid door een onvoldoende consumptie
van groente en vlees. Eén miljoen van deze kinderen wordt elk jaar
volledig blind. Antioxidant
Vitamine A is één van de primaire antioxidanten die het
lichaam beschermt tegen kanker, hart- en vaatziekten en voortijdige veroudering.
Vitamine A beschermt vooral de celmembranen van de slijmvliezen van longen,
maag/darmen.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
0,8 mg
Maximaal veilige dosis: 12 mg per dag
Zwangere vrouwen mogen niet verder gaan dan 3 mg per dag.
Dierlijk
melk, boter,
kaas, eieren, nier, lever, levertraan, haring, heilbot, leverworst, paté
Plantaardig
appels, boerenkool,
wortelen, maïs, broccoli, spinazie, abrikozen, palmolie. Gevolg
tekort
nachtblindheid,niet kunnen verdragen
van fel licht, droge huid, eelt onder de voeten, zweren in de mond, roos,
acne, regelmatige infecties
Gevolg teveel
hoofdpijn, diarree,
huidschilfers
Bètacaroteen Dit is geen vitamine
maar een pro-vitamine die door het lichaam wordt omgezet in vitamine
A. Bètacaroteen geeft aan gele en oranje groente- en fruitsoorten
de karakteristieke gele kleur. Groei
Bètacaroteen speelt een belangrijke rol in het celvernieuwingsproces
van het lichaam. Deze voedingsstof is - in de vorm van vitamine A - verantwoordelijk
voor de opbouw en instandhouding van gezonde huid, tanden, tandvlees,
botten, bloedvaten, slijmvliezen en haar. Weerstand
Bètacaroteen versterkt de weerstand van het lichaam. Het verhoogt
de afweer tegen schadelijke organismen en de activiteit van de witte
bloedcellen. Gezichtsvermogen
Bètacaroteen onderhoudt - eenmaal omgezet in vitamine A - het gezichtsvermogen.
Het eerste symptoom van een chronisch gebrek aan vitamine A is nachtblindheid.
Dit kan uiteindelijk overgaan in totale blindheid. In ontwikkelingslanden
lijden 10 miljoen kinderen aan nachtblindheid door een onvoldoende consumptie
van groente en vlees. Eén miljoen van deze kinderen wordt elk
jaar volledig blind. Antioxidant
Bètacaroteen is één van de primaire antioxidanten
die het lichaam beschermen tegen kanker, hart- en vaatziekten en voortijdige
veroudering. Zodra alle vitamine A-depots in het lichaam gevuld zijn,
wordt de resterende Bètacaroteen naar de bovenste huidlagen getransporteerd.
Daar absorbeert en neutraliseert deze provitamine A de schadelijke UV-straling
van de zon. Dit beschermt tegen huidkanker en vroegtijdige veroudering
van de huid. Overige
functies
Bètacaroteen verbetert het bloedbeeld. Plantaardig
bladgroenten,
fruit, wortelen. Vitamine
B-complex
Dit is een verzameling
van 11 in water oplosbare vitamines. Het vitamine B-complex werd kort
na vitamine A ontdekt. Aanvankelijk dacht men dat het om één
vitamine ging. Echter, toen vitamine C, vitamine D en vitamine E al
een
naam hadden gekregen, bleek vitamine B uit meerdere, afzonderlijke vitamines
te bestaan. Daarom kregen ze de cijfers 1 tot en met 13 mee. Uiteindelijk
bleek dat bepaalde vitamines uit het B-complex niet de eigenschappen
van
een vitamine bezaten. Ze vielen dus weer af. Dat is de reden, dat er
van die vreemde gaten in de nummering zijn ontstaan. De vitamines uit
het
B-complex zijn verantwoordelijk voor een goede stofwisseling in het lichaam.
Ze zetten eiwitten en koolhydraten om in energie en zijn nauw betrokken
bij de opbouw van menselijk eiwit. Ook versterken deze vitamines het
zenuwstelsel
en verhogen zij de weerstand tegen stress. Vitamine
B1 (thiamine) Thiamine. Deze vitamine
is verantwoordelijk voor de omzetting van koolhydraten uit voedsel in
lichaamsenergie. Daarnaast stimuleert deze vitamine de groei, versterkt
het de geestelijke veerkracht en is deze noodzakelijk voor een goede werking
van uw hersenen, spieren, hart, zenuwstelsel en spijsvertering. Aanbevolen
Dagelijkse Hoeveelheid
1,4 mg
Maximaal veilige dosis: 500 mg per dag
Dierlijk
varkensvlees,
melk, gevogelte, eieren, vis, lever
Plantaardig
biergist,
graanproducten, aardappelen, aubergine, ongepelde rijst, ananas, cashewnoten,
kidneybonen, melasse, wortelen, erwten, tarwekiemen.
Gevolg
tekort
beri-beri (ziekte
gekenmerkt door loomheid in de benen en ten slotte verlamming van de benen),
snelle vermoeidheid, gebrek aan eetlust Vitamine
B2 (riboflavine) Riboflavine. Deze
vitamine is nodig voor een gezonde groei van huid en haar en nagels. Hij
beschermt ogen tegen zonlicht en is onontbeerlijk voor de spijsvertering
en het zenuwstelsel. Vitamine B2 voorziet het lichaam van stoffen die
nodig zijn voor een goed verloop van de omzetting van energie in bepaalde
onderdelen van de cellen. Deze vitamine stimuleert de groei en is nodig
voor de voortplanting.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
1,6 mg
Maximaal veilige dosis: 50 x de ADH per dag
Dierlijk
(orgaan) vlees,
kip, melk, kaas, eieren, ingeblikte sardines en zalm
Plantaardig
appels, biergist,
graanproducten, taugé, groene bladgroenten, koolsoorten, aubergine,
walnoten, amandelen, cashewnoten, lijnzaad, melasse, sojamelk, tarwekiemen.
Gevolg
tekort zere mond (kloofjes
in lippen), slapeloosheid, branderige en bloeddoorlopen ogen, schilferige
huid aan de zijkanten van de neus
Vitamine
B3 (niacine) Niacine. Deze vitamine
speelt een belangrijke rol in de energieproductie in de cellen en bevordert
de werking van uw zenuwstelsel en spijsvertering en zort voor een
gezonde
huid. Het is nodig voor de vorming van geslachtshormonen en verbetert
de bloedcirculatie.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
18 mg
Maximaal veilige dosis: 50 x de ADH per dag
Dierlijk
(orgaan) vlees,
lever, nieren, gevogelte, heilbot en tonijn (in water), eieren.
Plantaardig
biergist,
zemelen, pinda's, tomatenpuree, zilvervliesrijst, graanproducten, cashewnoten,
peulvruchten. Gevolg
tekort
zere mond, slapeloosheid,
spierzwakte, huidproblemen, psychische stoornissen Vitamine
B4 (choline) Vitamine B4. Deze
vitamine vormt samen met inositol de stof lecithine. Beide vitaminen
uit het B-complex zijn belangrijk voor een goede verwerking van vetten
en
cholesterol. Choline vermindert bovendien de afzetting van de gevaarlijke
cholesterol tegen de vaatwanden. Het is één van de weinige
stoffen die ongehinderd de bloedbarrière van de hersenen kunnen
passeren. Daar produceert het een stof die noodzakelijk is voor het goed
functioneren van het geheugen. Voorts heeft deze voedingsstof een kalmerende
werking op het zenuwstelsel en helpt het bij de verwijdering van giftige
stoffen uit het lichaam. Choline kan zelf door het lichaam worden aangemaakt.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Een ADH is
voor deze vitamine niet vastgesteld. De reden: het lichaam is in staat
om choline zelf te produceren. Bij een normaal voedingspatroon neemt het
lichaam 500 tot 900 mg choline op.
Dierlijk
runderhersenen
en -hart, rund- en varkensvlees, eierdooiers.
Plantaardig
tarwekiemen,
sojabonen, lecithine, biergist, groene bladgroenten.
Vitamine
B5 (pantotheenzuur)
Pantotheenzuur. Deze
vitamine zet eiwitten in voedsel om in een structuur die door het lichaam
gebruikt kan worden voor de opbouw van cellen. Hij is dan ook nodig voor
het herstel van beschadigde weefsels. Voorts speelt vitamine B5 een belangrijke
rol bij de omzetting van koolhydraten en vetten in lichaamsenergie. Bepaalde
hormonen kunnen niet gevormd worden bij onvoldoende pantotheenzuur in
het lichaam. Deze vitamine maakt een anti-stresshormoon aan en het verbetert
de gezondheid van het zenuwstelsel.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
6 mg.
Maximaal veilige dosis: 50 x de ADH.
Dierlijk
(orgaan) vlees,
runderlever, nieren, kip, eieren, melkpoeder, zalm, koninginnegelei
Plantaardig
biergist,
zemelen, noten, graanproducten, avocado, groene groenten, paddenstoelen,
pinda's. Gevolg
tekort
depressie, huidproblemen,
vermoeidheid en verlies van eetlust Vitamine
B6 (pyridoxine) Pyridoxine. Deze
vitamine is een belangrijke ondersteuning van weerstand, spijsvertering
en zenuwstelsel. Daarnaast is deze vitamine - net als foliumzuur en vitamine
B12 - noodzakelijk voor een goede opname van ijzer. Het is ook een natuurlijk
urinedrijvendmiddel.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
2 mg
Maximaal veilige dosis: 500 mg per dag
Dierlijk
vis, (orgaan)vlees,
lever, vleesextracten, kip, eieren, melk
Plantaardig
aardappelen,
graanproducten, bananen, noten, zemelen, biergist, zilvervliesrijst, sojabonen,
avocado, melasse, zonnebloempitten, peulvruchten, tarwekiemen groene groenten. Gevolg
tekort
bloedarmoede, droge
huid, nervositeit, PMS (premenstrueel syndroom),
nauwelijks kunnen herinneren van dromen, kalknagel aan de voeten
Vitamine
B7 (biotine) Deze vitamine werd
vroeger ook wel vitamine B8 of H genoemd. Tegenwoordig geniet de naam
biotine de voorkeur. Deze vitamine speelt een rol in de energieproductie
en de vorming van vetzuren. Voorts stimuleert deze vitamine de haargroei
en houdt hij de huid gezond en is het nodig voor de groei.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
0,15 mg
Maximaal veilige dosis: 50 x de ADH per dag.
Dierlijk
eierdooier,
melk, (orgaan)vlees, nieren, vis, runderlever.
Plantaardig
noten, pindakaas,
zilvervliesrijst, biergist, sojabonen, champignons, graanproducten, vruchten. Gevolg
tekort
voortijdig grijs worden
van haar, haarverlies, depressiviteit, ernstig eczeem
Vitamine
B11 (foliumzuur) Vitamine B11. Deze
vitamine is nodig voor de opbouw van uw erfelijk materiaal (DNA). Dit
is essentieel voor een gezonde groei en reproductie van de cellen van
het lichaam. Het is ook nodig voor de vorming van rode bloedcellen. Voorts
helpt deze vitamine bij het omvormen van de eiwitten in de voeding tot
menselijk eiwit. Dit is de belangrijkste bouwstof van het lichaam. Extra
foliumzuur is belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden. Het verkleint
de kans op een open ruggetje bij de baby, mits met deze kuur is begonnen
voor de conceptie.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
0,2 mg.
Maximaal veilige dosis: 1 mg per dag.
Dierlijk
eieren, oesters,
zalm, melk, lever.
Plantaardig
broccoli,
bruinbrood, tomaten in blik, spinazie, biergist, noten, spinazie, spruitjes,
wortelen, peulvruchten, rauwe groene bladgroenten, fruit. Gevolg
tekort
nervositeit, geboorteafwijkingen,
ademnood, slapeloosheid, slecht geheugen
Vitamine
B12 (cobalamine) Cobalamine. Deze
vitamine werk in het lichaam nauw samen met foliumzuur. Hij helpt bij
de vorming van gezonde rode bloedcellen en heeft een goede werking
op
het zenuwstelsel. Voorts is B12 betrokken bij de omzetting van koolhydraten,
vetten en eiwitten. Daarnaast zorgt deze vitamine voor meer energie,
stimuleert
hij de groei bij kinderen en zorgt hij voor een betere opname van calcium
in het lichaam. Ook verbetert het de concentratie en het geheugen en
het
handhaven van het evenwicht. Deze vitamine komt alleen voor in dierlijke
producten. Bij strenge vegetariërs, die ook geen eieren en zuivel
gebruiken, kan hierdoor een tekort ontstaan.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
0,001 mg
Maximaal veilige dosis: 50 x de ADH per dag
Dierlijk
mosselen,
zalm, sardines, oesters, eieren, rundvlees, orgaanvlees, lever, nieren,
kaas, kwark, melk. Gevolg
tekort
bloedarmoede, vermoeidheid,
zere tong, hallucinatie Inositol
Deze vitamine is
nauw verwant aan choline. Samen vormen zij de stof lecithine die talrijke
nuttige functies in het lichaam vervult. Net als choline helpt inositol
bij de afbraak van vetten en cholesterol. Deze vitamine draagt dus bij
aan een gezonde cholesterolspiegel in het bloed. Voorts is inositol een
belangrijke voedingsstof voor de hersenen en helpt het eczeem te voorkomen.
Deze vitamine stimuleert de darmwerking, bevordert de gezondheid van het
haar en helpt haaruitval te voorkomen.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Deze voedingsstof
wordt niet erkend als vitamine. Er is dan ook geen ADH vastgesteld.
Dierlijk
orgaanvlees,
runderhersenen en -hart, lever, varkensvlees
Plantaardig
tarwekiemen,
citrusvruchten, noten, asperges, pinda's, rozijnen, koolsoorten, volkorenproducten.
PABA PABA werd nog niet
zo lang geleden ontdekt. Hoewel dit lid van het B-complex de eigenschappen
van een vitamine vertoont, wordt deze voedingsstof niet officieel tot
de vitamines gerekend. Deze onechte vitamine assisteert goede darmbacteriën
bij de productie van foliumzuur en is betrokken bij de aanmaak van
rode
bloedcellen. Het versterkt dus onze weerstand. Voorts is PABA een onmisbare
stof voor het gezond houden van de haren, nagels en huid. Het helpt
bij
het herstellen van de normale haarkleur. Ten slotte beschermt deze voedingsstof
de huid tegen de schadelijke UV-A en UV-B straling van de zon.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Is geen ADH voor
vastgesteld.
Dierlijk
lever, yoghurt
Plantaardig
melasse, tarwekiemen,
groene bladgroenten Vitamine
C (Ascorbinezuur) Dit is de meest bekende
en populaire vitamine. Ongeveer 15% van de gezinnen heeft dan ook vitamine
C supplement in huis. Vitamine C is nodig voor de opname van ijzer. Vitamine
C neemt vele functies in het lichaam voor haar rekening. Weerstand
Vitamine C versterkt in belangrijke mate het afweersysteem van het lichaam
tegen griep, verkoudheid en andere virusinfecties. Het is echter een fabeltje
dat vitamine C de kans op seizoensklachten volledig uitsluit. Een normale
verkoudheid houdt normaal gesproken vijf dagen aan. Met één
tot zes gram extra vitamine per dag zal deze klacht één
dag minder duren en zich minder hevig openbaren. Bindweefsel
Vitamine C is nauw betrokken bij de aanmaak van collageen. Dit is het
hoofdbestanddeel van het bindweefsel. Dit elastische weefsel voorziet
o.a. de huid, de bloedvaten, beenderen, pezen en kraakbeen van de benodigde
stevigheid. Een verminderde collageenaanmaak in de huid kan leiden tot
voortijdige veroudering. Een afnemende kwaliteit van het kraakbeen heeft
gewrichtsklachten tot gevolg. Deze vitamine helpt bij wondgenezing. Bloedvaten
Studies hebben aangetoond, dat vitamine C de bloedvaten en het hart in
een goede conditie houden. Eén gram vitamine C per dag helpt het
cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Bij onderzoek op een groep
Britse bejaarden werd geconstateerd, dat een lagere vitamine C-status
gepaard ging met een hoger sterfterisico op hart- en vaatziekten. Antioxidant
Vitamine C is één van de primaire antioxidanten. In deze
rol helpt vitamine C om de kans op welvaartsziekten te verlagen. Uit
wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat mensen die veel vitamine C binnenkrijgen
maar
liefst 50% minder kans op kanker hebben.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
60 mg
Maximaal veilige dosis: 10.000 mg per dag.
Plantaardig
citrusvruchten,
kiwi, rozebottel, acerola kersen, zwarte bessen, aardbeien, broccoli,
pepers, boerenkool, peterselie, spruitjes, mierikswortel, aardappelen,
peulvruchten. Gevolg
tekort
bloedingen, blauwe
plekken, lagere immuunactiviteit (vatbaar voor griep en verkoudheid) Vitamine
D (calciferol en ergocalciferol)
Vitamine D is een
van de weinige vitamines die het lichaam zelf voor een deel kan aanmaken.
Dit gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Toch levert dit niet
bij iedereen voldoende vitamine D op. Zo hebben kinderen meer vitamine
D nodig voor een goede ontwikkeling van botten en tanden. Naarmate we
ouder worden, neemt het vermogen van het lichaam om deze voedingsstof
zelf te fabriceren geleidelijk af. Zo maakt iemand van 80 jaar nog maar
een kwart van de hoeveelheid van iemand van 20 jaar. Boven de 50 jaar
is men voor een optimale toevoer van vitamine D dus vooral toegewezen
op de voeding. Groei
Vitamine D is nodig voor de opbouw en het behoud van sterke tanden en
botten. Weerstand
Vitamine D speelt een belangrijke rol in het afweersysteem van het lichaam. Overige
functies
Vitamine D reguleert het hartritme en is nodig voor een goede werking
van het zenuwstelsel. Voorts is deze vitamine betrokken bij de regulering
van de bloedviscositeit. Bovendien is het nodig voor de nierfunctie en
voor de opname van belangrijke mineralen.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
5 mcg
Maximaal veilige dosis: 25 mcg per dag
Dierlijk
haring, levertraan, ingeblikte sardines, garnalen, makreel,
zalm, tonijn, melk en zuivelproducten. Gevolg
tekort
aantasting tanden,
osteoporose, rachitis bij kinderen, krampen
Vitamine
E (alfa tocoferol) Vitamine E werd in
1922 ontdekt tijdens experimenten op onvruchtbare ratten. Door toevoeging
van tarwekiemolie aan hun voeding werden de beesten weer vruchtbaar. Lange
tijd werd vitamine E dan ook gebruikt door vrouwen die geen kinderen konden
krijgen. Een wetenschappelijk bewijs van deze werking van vitamine E is
echter tot op heden nooit verkregen. Verder voorziet deze vitamine het
lichaam van zuurstof, geneest het de huid en voorkomt het littekens. Antioxidant
Vitamine E is een veelzijdige antioxidant. Zo houdt deze vitamine als
een soort van portier de wacht bij alle cellen waaruit de huid, organen,
spieren, bloedvaten en andere weefsels zijn opgebouwd. Hij schakelt vrije
radicalen uit zodra ze via de membranen een cel proberen binnen te dringen.
Voorts helpt vitamine E om de oxidatie van cholesterol - een van de oorzaken
van aderverkalking - te voorkomen. Het helpt dus om ouderdomsziekten te
voorkomen en dus om het leven te verlengen. De bewijzen dat vitamine E
preventief werkt tegen hart- en vaatziekten, kanker, prostaatkanker, ziekte
van Parkinson en ziekte van Alzheimer stapelen zich de laatste jaren op.
Dit effect kan echter niet bereikt worden met de Aanbevolen Dagelijkse
Hoeveelheid van 10 mg. Voor een hogere levensverwachting zullen langdurig
hoge doseringen vitamine E ingenomen moeten worden. In de rol van antioxidant
beschermt vitamine E de cellen van vooral de vaatwanden, prostaat en hersenen
tegen vernietiging door vrije radicalen. Ouderen die vitamine E supplementen
gebruiken, hebben 25% minder kans om te overlijden aan ouderdomsziekten.
In combinatie met vitamine C neemt het sterfterisico zelfs met 35% af.
Dit is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek onder meer dan 10.000
ouderen van gemiddeld 75 jaar. Aanbevolen
Dagelijkse Hoeveelheid
10 mg
Maximaal veilige dosis: 540 mg per dag
Dierlijk
margarine,
boter, eieren, heilbot, garnalen
Plantaardig
tarwekiemolie,
sojaolie, plantaardige olie, amandelen, noten, pinda's, broccoli, spinazie,
sojabonen, graanproducten, spruiten. Gevolg
tekort
staar, bloedarmoede,
ouderdomsvlekken, miskramen
Vitamine K (fylloquinone, menaquinone of menadione)
Vitamine K is een
in vet oplosbare vitamine die niet alleen in de natuur voorkomt, maar
ook door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Deze vitamine werd
ontdekt
door Deense wetenschappers. Ze noemden hun vondst naar het Deense woord
Koagulation, wat 'stolling' betekent. De vitamine die in natuurlijke
voedingsbronnen
wordt aangetroffen, wordt K1 genoemd. En vitamine K2 wordt door de darmbacteriën
geproduceerd. De synthetische versie wordt K3 genoemd. Bloedstolling
Vitamine K is nauw betrokken bij de aanmaak van een stof die nodig is
bij het bloedstollingproces. In de eerste levensweken kunnen darmbacteriën
deze vitamine nog niet produceren. Bovendien komt vitamine K amper voor
in moedermelk. Spontane (hersen)bloedingen bij gezonde baby's worden
in
verband gebracht met onvoldoende vitamine K. Baby's met borstvoeding
krijgen meestal vanaf de tweede week een supplement met vitamine K toegediend.
Aan zuigelingenvoeding is vitamine K standaard toegevoegd. Botten
Vitamine K speelt een belangrijke rol in de botstofwisseling. Hij is nauw
betrokken bij de productie van osteocalcine. Dit is een eiwit dat helpt
bij de inbouw van calcium in de botten. Na de overgang neemt de hoeveelheid
osteocalcine in het lichaam af. Vrouwen dienen dan ook extra vitamine
K te gebruiken om botontkalking te voorkomen. Overige
functies
Vitamine K is noodzakelijk voor een goede werking van de lever en nieren
en is betrokken bij de regulering van de menstruatiecyclus.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
80 mcg
Maximaal veilige dosis: 50 x de ADH per dag
Dierlijk
lever, kaas,
eierdooiers, boter, mager vlees, yoghurt, alfalfa, visleverolie, kelp.
Plantaardig
bloemkool,
broccoli, boerenkool, spinazie, sla, spruitjes, melasse, groene thee,
tomaten, saffloerolie, sojaolie. Gevolg
tekort
bloedingen, darmziekten,
osteoporose
Bioflavonoïden
(vitamine P) Vitamine P. Hoewel
bioflavonoïden niet officieel tot de vitamines worden gerekend, heeft
het toch de naam vitamine P gekregen. Tot op heden zijn er 4000 verschillende
soorten in de natuur ontdekt. In de meeste gevallen kon een biologische
activiteit worden vastgesteld. Deze voedingsstoffen werden in 1936 door
de Hongaarse wetenschapper Dr. Albert Szent-Gyorgyi aangetroffen in citrusvruchten.
In het zachte, witte gedeelte onder de schil. Hij noemde zijn vondst vitamine
P. Deze letter staat voor het Engelse woord 'Permeability', wat 'doorlaatbaarheid'
betekent. Bioflavonoïden houden immers de bloedvaten sterk en wijd. Verbetert
opname vitamine C
Bioflavonoïden zijn de natuurlijke compagnons van natuurlijke vitamine
C. Ze worden meestal dan ook in combinatie in voedingsbronnen aangetroffen.
Bioflavonoïden beschermen vitamine C tegen oxidatie. Bovendien verbeteren
en verlengen ze de activiteit van deze vitamine in het lichaam. Natuurlijke
vitamine C is dan ook vele malen effectiever dan de synthetische vorm,
die het moet stellen zonder bioflavonoïden. Sterke
bloedvaten
Bioflavonoïden hebben een gunstig effect op de doorbloeding van
het lichaam. Ze zorgen voor sterke vaatwanden en maken de bloedvaten
wijder.
Dit bevordert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels
en organen. Bovendien levert dit een belangrijke bijdrage aan de afvoer
van afvalstoffen uit de cellen. Overige
functies
Bioflavonoïden kunnen vele taken in het lichaam uitvoeren. Zo is
bekend dat flavonoïden uit o.a. peper en sojabonen in het lichaam
fungeren als fyto-oestrogenen.
Plantaardig
citrusfruit,
boekweit, uien, thee, groene thee, appels, blauwe druiven, sojakiemen.
|