Enzymen Wat zijn enzymen?
Het leven van de mens wordt gecontroleerd door honderdduizenden biochemische
processen, die zich continu in het lichaam afspelen. Daarbij spelen enzymen
een belangrijke rol. Dit zijn speciale eiwitten die gevormd worden in
de cellen en een chemische reactie tussen bepaalde stoffen mogelijk maken.
Elk enzym verricht een specialistische functie in het lichaam. Het is
dus niet zo, dat het ene enzym de taak van een ander enzym kan overnemen.
Enzymen zorgen o.a. voor een goede stofwisseling in de hersenen, het vrijmaken
van energie in de cellen en de groei en reparatie van weefsels, organen
en cellen. Daarnaast nemen zij ook de rol van antioxidanten op zich. Ze
zetten namelijk schadelijke stoffen om in ongevaarlijke substanties die
beter door het lichaam uitgescheiden kunnen worden. Enzymen en de spijsvertering
De meest bekende enzymen zijn de spijsverteringsenzymen. Deze zijn actief
in de maag, darmen, lever, galblaas en alvleesklier. Spijsverteringsenzymen
staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Zonder de aanwezigheid
van voldoende enzymen in het spijsverteringstraject kunnen minder voedingsstoffen
worden afgebroken tot kleine moleculen, die gemakkelijk de darmwand kunnen
passeren. Dit kan leiden tot o.a. een chronisch gebrek aan vitamines en
mineralen. Bovendien heeft een tekort aan spijsverteringsenzymen een slechte
vertering van vetten en koolhydraten tot gevolg. Dit kan leiden tot overgewicht,
diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping en een onregelmatige
stoelgang. Waar zitten ze in?
Bijzonder rijk aan spijsverteringsenzymen zijn avocado, papaja, ananas,
banaan en mango. De meest waardevolle bron is spruitjes.
Alle Enzymen op een rijtje:
Amylase
Is verantwoordelijk voor de splitsing van koolhydraten.
Betaïne
HCL
De maagklieren produceren diverse enzymen
die nodig zijn voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten.
De belangrijkste daarvan is betaïne HCL. Dit enzym wordt
aangemaakt, zodra er vetten en koolhydraten in de maag arriveren. Bij
een overconsumptie van vetten en koolhydraten, een overvloedig eetpatroon
en stress neemt de concentratie betaïne HCL in het maagzuur af. Het
gevolg daarvan is, dat vetten en koolhydraten niet optimaal in de maag
afgebroken kunnen worden. Dit leidt tot wisselende spijsverteringsstoornissen.
Een verminderde aanmaak van betaïne HCL wordt ook in verband gebracht
met botontkalking en bloedarmoede. De opname van calcium en ijzer neemt
in deze situatie namelijk drastisch af. Bij meer dan de helft van de mensen
met galstenen is het maagzuur opvallend arm aan betaïne HCL. Hetzelfde
geldt voor mensen die last hebben van psoriasis, eczeem en voedselallergie.
Het gebruik van een betaïne HCL supplement wordt aanbevolen aan
iedereen van 50 jaar en ouder. Vanaf die leeftijd neemt de lichaamseigen
productie
van dit enzym immers geleidelijk af.
Bromelaïne
Dit plantaardige enzym dat vooral in ananas zit
- bevordert de vertering van vetten en koolhydraten. Bromelaïne doet echter meer voor uw gezondheid.
Het heeft een ontstekingsremmende werking op artritis en biedt preventie
tegen hart- en vaatziekten. Dit enzym helpt immers plaquevorming tegen
de vaatwanden en klontering van het bloed te voorkomen.
Lipase
Dit enzym is nodig voor een goede vertering van vetten. Lipase splitst vetten in glycerol
en vetzuren.
Protease
Helpt bij de splitsing van eiwitten.
Papaïne
Dit plantaardige enzym dat vooral in
papaja zit - helpt bij de omzetting van eiwitten in aminozuren en stimuleert
de werking van de maag.
|