Antioxidanten
Wat zijn antioxidanten?
Dit is een groep van vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en kruidenextracten
die de vorming van vrije radicalen in het lichaam tegengaan. Vrije radicalen
zijn schadelijke stoffen (zoals roken, straling (UV, radioactieve straling,
zonnestraling), milieuverontreiniging), die in verband worden gebracht
met meer dan 200 degeneratieve aandoeningen, waaronder aderverkalking,
hartinfarct, beroerte, kanker, artritis en dementie. En deze lijst wordt
met de regelmaat van de klok verder uitgebreid. Bovendien wijzen wetenschappers
nadrukkelijk in de richting van deze kwaadaardige elementen als veroorzakers
van vroegtijdige veroudering. Wat zijn vrije radicalen?
Vrije radicalen worden in kleine hoeveelheden door het lichaam aangemaakt.
Als onderdeel van het afweersysteem vallen zij bacteriën en virussen
aan die de gezondheid bedreigen. Voorts helpen zij bij de productie van
hormonen en activeren zij enzymen. Tot zover is er dus helemaal niets
mis met vrije radicalen. Anders wordt het als zij explosief in het lichaam
gaan toenemen. Dan gaan vrije radicalen plotseling geheel ongecontroleerd
de cellen, weefsels en organen van het lichaam aanvallen. Moderne voedingsmiddelen
bevatten te weinig antioxidanten om dit ontspoorde vernietigingsleger
in toom te houden. Met een uitgebalanceerd antioxidantencomplex kunt
u
zich wapenen tegen de schadelijke werking van vrije radicalen in het
lichaam. Deze beschermende stoffen binden vrije radicalen, zodat ze geneutraliseerd
worden en dus geen schade meer in uw lichaam kunnen aanrichten. Vrije radicalen en het milieu
Uw lichaam staat dagelijks bloot aan vele duizenden stoffen die de groei
van vrije radicalen in uw lichaam aanwakkeren. Zo bevat de zuurstof die
u inademt ook de chemische stoffen van uitlaatgassen, smog, sigarettenrook,
bestrijdingsmiddelen en schoonmaakmiddelen. Op een normale, zonnige dag
kan er in een liter lucht maar liefst een biljoen vrije radicalen zitten.
Zuurstof wordt dan ook wel eens als regelrecht vergif omschreven! Maar
ook lichaamsvreemde stoffen in voeding, alcohol, medicamenten en zonlicht
kunnen de toename van vrije radicalen in uw lichaam bevorderen.
Stress en zware lichamelijke inspanningen geven een soortgelijke effect. Vrije radicalen: explosieve atomen
Een atoom bevat normaal gesproken twee neutronen die aan elkaar gebonden
zijn. Dit vormt een stabiele chemische formatie die geen schade in uw
lichaam kan aanrichten. Vrije radicalen zijn atomen die slechts één
neutron hebben. Zij hebben dus een bevestigingspunt vrij, die als een
grijpgrage klauw willekeurige atomen en moleculen vastgrijpt. Er vindt
vervolgens een chemische reactie plaats die uitmondt in een explosie.
Daarbij kunnen de cellen in de directe omgeving onherstelbaar beschadigd
raken. Dit wordt oxidatie genoemd. Dit verschijnsel ziet u in het dagelijks
leven overal om u heen met alledaagse producten. Het is namelijk te vergelijken
met het ranzig worden van boter, het roesten van een auto en het bruin
worden van een geschilde appel. Vroegtijdige veroudering en welvaartsziekten
Elke vrije radicaal bestaat slechts een fractie van een seconde. In die
korte tijd kunnen zij echter enorme schade in uw lichaam aanrichten. Door
de explosie kunnen bijvoorbeeld de DNA-moleculen beschadigd raken, waardoor
de genetische codering van eiwitten wordt veranderd. Dit kan de productie
van kankercellen in werking stellen. Ook de cellen van de organen en bloedvaten
zijn een geliefkoosd doelwit van vrije radicalen. Dit kan leiden tot ouderdomskwalen,
zoals hart- en vaatziekten, dementie en artritis. Voorts is het mogelijk
dat vrije radicalen hun agressie botvieren op het bindweefsel van uw huid.
Deze verliest daardoor haar elasticiteit, waardoor zich gemakkelijk rimpeltjes
kunnen vormen. Vrije radicalen versnellen dus ook het biologische verouderingsproces. Wat moet een goed antioxidantencomplex bevatten?
De basis van een goed antioxidantencomplex wordt gevormd door vitamine
A, eventueel in de vorm van bètacaroteen, vitamine C en vitamine
E plus de mineralen selenium en zink. Een goede aanvulling uit de kruidenhoek
is: Canadese geelwortel, druivenpitten, ginkgo biloba, knoflook, mariadistel
en groene thee. De aminozuren cysteïne, glutamine en glycine vormen
samen met het mineraal selenium de kern van het enzym glutathionperoxidase.
Dit is een antioxidant die in de voorste linies opereert in de strijd
tegen vrije radicalen. Ook het co-enzym Q10 staat bekend als een krachtige
antioxidant.
|